Global sektör liderleri Kickstarter ve Indiegogo platformlarının yanı sıra diğer belli başlı platformları aşağıdaki şekilde görebiliriz.
Amerika’nın bu konuda ilk ve lider konumdadır. Diğer ülkelerin takipçi olmalarının nedenlerinden birini Amerika’nın ilgili mevzuatları sektörünün önünü açarak hızla çıkarmasına da bağlayabiliriz. Buna en iyi örnek olarak 2013’te Security and Exchange Commission tarafından çıkarılan, Başkan Obama’nın desteğini alan, JOBS ACT (Jumpstart Our Business Startups–JOBS) Amerikan Kanunudur.
2008’de Amerika'da başlayan finansal kriz sonrası geri çekilen yatırım kaynaklarına alternatif olarak hızlanan Kitlesel Fonlama sektörü, biraz gecikmeyle, 2013 itibariyle dünyadaki diğer ülkelerde de gelişimini hızlandırdı. Özellikle Çin’in başını çektiği Asya pazarında Malezya, Singapur, Tayland, Kore ve yakın zamanda Hindistan'daki Kitlesel Fonlama platformları sayısı ve fonlama hacmindeki artış önümüzdeki 2018 senesi itibariyle Avrupa'yı geride bırakarak, 2020 sonunda ikinci konuma geçmiştir.
Asya ekonomisi Kitlesel Fonlamanın gücünü hızla kavramış durumdadır. Özellikle donanım veya Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) üzerine ürün geliştiren şirketler Kitlesel Fonlama platformlarında lokal ürünlerini geliştirmek ve denemek için şimdiden harekete geçmiştir. Çin pazarında, JD.com platformunun çıkışını DemoHour, AngelCrunch, Dreamore, Fundator ve CTQuan gibi benzer platformlar izliyor.
Comments